M-bikes blog

If you want to try gravel riding and bikepacking but already have a road bike, mountainbike and not much budget for a new bike, but still keen to try the adventure??? 
Salsa Cycles launches their all new Journeyman, coming in the Claris version to Europe for 1079 eur, arriving in June 2018.

https://salsacycles.com/culture/introducing_journeyman 

Order now to secure one before they are gone.

The Sora version currently doesn't come to Europe.
The Claris version has an alu frame, alu fork, 2x8 speed (46-30 x 11-34), either 700Cx37 (orange) or 650Bx2.1 (dar olive), or flatbar 700Cx37 (copper) , full internal cable routing, mechanical dic brakes, with plenty of bolts for bottle cages, Anything Cages, bolt-on toptube bags, fenders, front and rear rack, etc.

Can handle 700c x 37 to 50mm gravel, or 650B x 2.0 - 2.2inch MTB tyres

Very good starting point, beautiful colors, versatile and capable for adventure, and easily upgraded later on if you want...

 

More info on build kit:

Journeyman Claris 700C in size 50, 52, 54, 55, 57 & 60 :  https://salsacycles.com/bikes/journeyman/journeyman_claris_700 

Journeyman Claris 7650B in size 50, 52, 54, 55, 57 & 60: https://salsacycles.com/bikes/journeyman/journeyman_claris_650 

Journeyman Claris 700c flatbar in size XS, S, M, L, XL :  https://salsacycles.com/bikes/journeyman/journeyman_flat_bar_claris_700 

 

Reviews here:
http://ridinggravel.com/gravel-bikes/gravel-grinder-news-salsa-cycles-debuts-journeyman-bikes/ 
http://www.bikepacking.com/news/salsa-journeyman/ 
http://theradavist.com/2018/03/salsa-introduces-the-journeyman-all-road-at-the-land-run-100/#15 

A-cross the 5 - #2

Start: zondag 19 Augustus 2018

Finish: zo snel als je kan, maar best voor zaterdag 25 augustus 2018 20.00

Startlocatie: Zandvliet (bij Antwerpen)

Finishlocatie: idem als start

Afstand: 1200km

Hoogtemeters: 18000 hm

Type ondergrond / fiets: mountainbike , niet aan te raden voor gravel of cyclocross

Offroad-gehalte: +++++

Website: https://www.act5.be/

===============================================================

A-cross the 3 - #1 

Start: zaterdag 28 April 2018

Finish: zo snel als je kan, maar in max 3 dagen

Startlocatie: Eupen

Finishlocatie: idem als start

Afstand: 500km

Hoogtemeters: 10000 hm

Type ondergrond / fiets: mountainbike , niet aan te raden voor gravel of cyclocross

Offroad-gehalte: +++++

Website:https://www.facebook.com/acrossthe3/

===============================================================

Bikepacking = bike + backpacking.

Bikepacking is dus eigenlijk backpacking met een fiets. Bij backpacking of “rugzak trekken” trek je met een zware rugzak van de ene naar de andere plaats (berghut of [wild] kampeer plaats). Soms voor een dagtocht en soms voor een meer-daagse. Bij backpacking zit in je backpack alles wat je nodig hebt om te overleven in de natuur. Bij bikepacking zit al dat gerief op je fiets.

Meestal wordt onderscheid gemaakt tussen enerzijds het reizen met een reisfiets met fietstassen die op bagagedragers voor en achteraan je fiets worden bevestigd. En anderzijds het bikepacken wat meestal wordt gedaan met framebags, top tube bags, saddle bags en handlebar bags.

De eerste soort fietsen wordt nog het vaakst gebruikt om lange afstanden op de weg te doen, en iets minder om offroad kleine trails te gaan doen. Voornamelijk omdat de fietsen vaak veel zwaarder bepakt zijn, en daardoor minder makkelijk sturen op smalle, slingerende trails of afdalingen. Of er zijn leukere manieren om dat te doen. Voorbeeld van een typische reisfiets met bepakking:

Fietsreizen, panniers, rekken

En de tweede soort, de bikepackers waarbij als het ware de tassen in het frame of aan het frame hangen in plaats van op de bagagedrager. En vaak wordt bij dit bikepacken veel lichter geladen onder het principe “less is more” en wat je niet echt nodig hebt, neem je niet mee. Daardoor is de fiets lichter gepakt, het gewicht bevindt zich centraler, waardoor de fiets wendbaarder en leuker wordt op trails en afdalingen. Door de lichtere bepakking, kan je ook vaak sneller reizen. En daardoor is deze optie ook het meest gekozen bij ultra endurance races (zie verder).

bikepacking, A-cross the 5

Er zijn verschillende manieren om te packen, en dat is voor iedereen persoonlijk weer anders. Maar bij Revelate Designs hebben ze wel enkele tips over hoe dit te doen. Klik op de foto voor meer.

 

Ultra endurance races

Op die manier worden ook wedstrijden gereden, ultra-endurance, unsupported non-stop (of je slaapt of niet, en waar je stopt of niet, is jouw keuze. de klok stopt pas aan de finish lijn). Vaak gaan deze races zo veel mogelijk offroad. Zoals de Tour Divide (race over de Rocky Mountains van Canada door USA tot Mexico, 4418km) waarmee dit soort races is begonnen.

Nu zijn er ook in Europa de French Divide, Italy Divide, Navad1000, Tuscany Trail, etc. en in 2017 voor het eerst in BNL/FR/DE de Across-the-5. Deze lijst is zeker niet volledig, zoek gerust meer op Google.

Avontuurlijke uitstappen – Discover your own trail. 

Maar je kan ook gerust bikepacken zonder race formaat. In Amerika spreekt men van bikepacken van zodra je met de fiets erop uittrekt en een minimum in framebags mee hebt. Dat kan bijvoorbeeld een dagtrip zijn om te gaan vissen, te gaan jagen, met de fiets. Of gewoon om een rondrit te doen. De term S24O of sub 24 hour overnighter slaat bijvoorbeeld op een trip waarbij je maar 1 nacht slaapt onderweg, en dus heel licht kan packen. Daarbij kan je er gewoon op uittrekken zonder dat iemand anders voor jou een trail heeft uitgestippeld. Je gaat gewoon zelf op ontdekking (of je hebt op voorhand zelf iets uitgestippeld). En vaak ga je dan gewoon “wild kamperen”.

Bikepacken is dus zeker niet enkel voor racers, maar voor avontuurlijke fietsers die graag in de natuur zijn en iets nieuws willen ontdekken onderweg, terwijl ze hun grenzen verleggen.

One last piece of advice :

=============================================================== 

Subcategories

calendar voor bikepacking, ultra-endurance en gravel events

Go to top
Template by JoomlaShine