Bikepacken in Ijsland

Een klant zocht bikepacking tassen voor een reis naar Ijsland in Augustus. Hij wist wel nog niet welke fiets hij zou meenemen. Hij twijfelde tussen zijn nieuwe carbon 29er met voorvering. Of zijn ouwe getrouwe titanium Van Nicholas 26er terug op orde zetten en de versleten geveerde vork vervangen door een vaste vork.

Voor de tassen wou hij toch liefst zo waterdicht mogelijk gaan, en voor duurzame kwaliteit kiezen. Daarvoor kwamen duidelijk de Revelate SweetRoll en de Terrapin in aanmerking. Deze passen ook gewoon op elke fiets (als er voldoende ruimte is tussen zadel en achterwiel).

Welke frametas?

Om te beslissen welke frametas te nemen, hebben we de binnenkant van de frame-driehoek gemeten. Het werd snel duidelijk dat de 29er maar een maat small van de Revelate Ranger aan kon. De 26er zou een maat Large met 2 compartimenten aan kunnen. Dus toch een vrij groot verschil.

Revelate, Ranger, frametas, bikepacking

 

Dit komt helaas door het oversized balhoofd van een carbon frame, de dikkere buizen en soms afgeronde vormen van een carbon frame. In het algemeen hebben 29ers ook een kleinere frame-afmeting ten opzichte van een 26er frame voor een vergelijkbaar lengte van de rijder. De 29er wielen zijn wel groter, maar het 29er-frame is kleiner. Net wat niet zo praktisch is bij bikepacking waar je zoveel mogelijk ruimte wil in je frame om je bepakking/gewicht zo centraal mogelijk te plaatsen. Dit om de offroad rij-eigenschapen en wendbaarheid van je fiets zo goed mogelijk te bewaren.

Fiets aanpassen

De klant had ook al beslist om voor de Surly Troll vork te gaan. Deze heeft bevestigingen voor een rekje, Salsa Anything Cage of drinkbushouders, en zelfs spatborden zijn. Niet zo licht als een carbon vork, maar prijs/kwaliteit, duurzaamheid en veelzjdigheid wel een topper.

Daarbij heb ik de nieuwe versnellingskabels ineens in volledige buitenkabels gelegd. Anders zullen los liggende binnenkabels onder de bovenbuis door de frametas bevestiging samen geknepen worden. Vroeger hadden MTB en crossfietsen vaker dat de buitenkabels niet volledig door liepen & onderbroken werden onder of boven de bovenbuis. Niet ideaal voor frametassen te bevestigen!

Om te bikepacken heb je niet speciaal een nieuwe fiets nodig. Je huidige fiets, of een kleine aanpassing aan een oude fiets kan al veel doen. Maar als je toch op zoek bent naar een nieuwe fiets, en je wil ook gaan bikepacken, dan zijn sommige fietsen beter geschikt dan andere…

Multifunctioneel resultaat

Qua bepakking kwam de klant tot de conclusie dat de volgende oplossing het meeste multifunctioneel was. En hier kan ik hem alleen in volgen.

  • Voor maximum capaciteit en langere trips: de Van Nicholas 26er voorzien van frametas (Ranger Large), Sweetroll stuurtas, Terrapin zadeltas en GasTank op de bovenbuis. Eventueel nog uit te breiden met drinkbussen of Anything Cage / Bags op de voorvork.
  • Voor kortere trips, ruiger terrein of betere rol-eigenschappen: de Sweetroll, Terrapin en GasTank op de 29er en 1 of 2 drinkbussen in het frame.

Het resultaat mag er zijn.

Een tevreden klant is een tevreden fietsenmaker 🙂

Van Nicholas, Revelate, bikepacking, Surly Troll,

Van Nicholas, Revelate, bikepacking, Surly Troll