Carbon frames vs Stalen frames. Elk heeft zijn voordeel en nadeel, maar elke fietser is ook uniek en heeft zijn eigen budget. Daardoor is voor één persoon een carbon fiets beter geschikt, en voor de andere is een stalen fiets de beste match. Een geinformeerde koper is er twee waard, dus zeker lezen…

Het proces om carbon frames te maken is niet enkel arbeidsintensief maar ook kapitaalintensief. Het is een grote investering om de computers en machines te kopen, de mallen te maken voor nieuwe modellen, de ingenieurs te betalen om alles te designen, en de tijd nodig om te produceren.

Voordelen van carbon zijn het lichte gewicht en de hoge stijfheid. Maar nadeel is vooral de kostprijs en de moeilijkheid om te herstellen (althans als je ver van de beschaving bent). Door de hoge kostprijs van je frame, kan je met een beperkt budget al krap zitten om nog goeie componenten of laat staan lichte wielen in je fiets te plaatsen.

Deze video geeft je een idee over hoe sommige carbon frames worden gebouwd (bijv. bij Scott):

Daar tegenover staat dat het maken van stalen frames relatief eenvoudig is.

Met de juiste, kwalitatieve stalen buizen, en een laspost, kan een expert zoals Tom Ritchey vrij snel een mooi, kwalitatief frame maken. En dat frame is dan klaar om je leven lang op dezelfde manier te rijden. De grootste voordelen zijn een lange levensduur, iets flexibeler en vergevingsgezinder frame vergeleken met carbon, lagere kostprijs en gemak om eventueel op termijn te herstellen . Door de lagere kostprijs kan je met hetzelfde budget meer investeren in goeie componenten.

Een nadeel is dan weer het gewicht maar als je investeert in een duurder, laaggewicht wielset zal je de carbon bikers wel kunnen bijbenen.
De mannen van PedalBXL bewijzen dat elke dag wanneer ze in Brussel als fietskoerier rijden op hun stalen Ritchey Road Logic. Of zelfs aan professionele wieler-wedstrijden meedoen met Tom Boonen en co.

Het verschil tussen beide lijkt duidelijk. Maar kom vooral voor jezelf kijken, en begrijp waarom stalen fietsen in de USA aan een opmars bezig zijn!

In de shop hebben we zowel kwalitatieve, unieke stalen frames als de beste carbon frames. Dus elke fietser kan zijn gepaste fiets vinden, naar zijn ambitie en budget. Kom eens op een Ritchey rijden, of een Salsa testen! En merk voor jezelf hoeveel fun deze bikes zijn!!!

Tot slot, een bedenking: 2 identiek getrainde tweelingen hebben elk 3000eur budget voor een fiets. De eerste koopt een stalen frame en bouwt die met goeie componenten en lichte wielen, zijn fiets weegt 8.1kg in totaal. De andere koopt een carbon frame maar moet wel zwaardere wielen gebruiken dan zijn broer (door budget beperkt), zijn fiets weegt 7.4kg in totaal. Wie is er sneller op hetzelfde parcours en zal langer plezier hebben van zijn aankoop?

Laat zeker een commentaar achter.