Bikepacking = bike + backpacking.

Gazelle, Champion Mondial, oldie, old-timer, Reynolds tubing, bikepacking, Revelate Designs, Tangle, GasTank, TopTube, M-bikes, M-bikes.be, bikes, As, Genk, Limburg, Duinengordel, fietsen, adventure

Bikepacking is dus eigenlijk backpacking met een fiets. Bij backpacking of “rugzak trekken” trek je met een zware rugzak van de ene naar de andere plaats (berghut of [wild] kampeer plaats). Soms voor een dagtocht en soms voor een meer-daagse. Bij backpacking zit in je backpack alles wat je nodig hebt om te overleven in de natuur. Bij bikepacking zit al dat gerief op je fiets.

Meestal wordt onderscheid gemaakt tussen enerzijds het reizen met een reisfiets met fietstassen die op bagagedragers voor en achteraan je fiets worden bevestigd. En anderzijds het bikepacken wat meestal wordt gedaan met framebags, top tube bags, saddle bags en handlebar bags.

De eerste soort fietsen wordt nog het vaakst gebruikt om lange afstanden op de weg te doen, en iets minder om offroad kleine trails te gaan doen. Voornamelijk omdat de fietsen vaak veel zwaarder bepakt zijn, en daardoor minder makkelijk sturen op smalle, slingerende trails of afdalingen. Of er zijn leukere manieren om dat te doen. Voorbeeld van een typische reisfiets met bepakking:

wereldfietser, bikes, M-bikes, bikepacking, adventure

En de tweede soort, de bikepackers waarbij als het ware de tassen in het frame of aan het frame hangen in plaats van op de bagagedrager. En vaak wordt bij dit bikepacken veel lichter geladen onder het principe “less is more” en wat je niet echt nodig hebt, neem je niet mee. Daardoor is de fiets lichter gepakt, het gewicht bevindt zich centraler, waardoor de fiets wendbaarder en leuker wordt op trails en afdalingen. Door de lichtere bepakking, kan je ook vaak sneller reizen. En daardoor is deze optie ook het meest gekozen bij ultra endurance races (zie verder).

Er zijn verschillende manieren om te packen, en dat is voor iedereen persoonlijk weer anders. Maar bij Revelate Designs hebben ze wel enkele tips over hoe dit te doen. Klik op de foto voor meer.

bikepacking, Salsa, Revelate designs, M-bikes, M-bikes.be, bikes, frame bags

Ultra endurance races

Op die manier worden ook wedstrijden gereden, ultra-endurance, unsupported non-stop (of je slaapt of niet, en waar je stopt of niet, is jouw keuze. de klok stopt pas aan de finish lijn). Vaak gaan deze races zo veel mogelijk offroad. Zoals de Tour Divide (race over de Rocky Mountains van Canada door USA tot Mexico, 4418km) waarmee dit soort races is begonnen.

Nu zijn er ook in Europa de French Divide, Italy Divide, Navad1000, Tuscany Trail, etc. en in 2017 voor het eerst in BNL/FR/DE de Across-the-5. Deze lijst is zeker niet volledig, zoek gerust meer op Google.

Avontuurlijke uitstappen – Discover your own trail. 

Maar je kan ook gerust bikepacken zonder race formaat. In Amerika spreekt men van bikepacken van zodra je met de fiets erop uittrekt en een minimum in framebags mee hebt. Dat kan bijvoorbeeld een dagtrip zijn om te gaan vissen, te gaan jagen, met de fiets. Of gewoon om een rondrit te doen. De term S24O of sub 24 hour overnighter slaat bijvoorbeeld op een trip waarbij je maar 1 nacht slaapt onderweg, en dus heel licht kan packen. Daarbij kan je er gewoon op uittrekken zonder dat iemand anders voor jou een trail heeft uitgestippeld. Je gaat gewoon zelf op ontdekking (of je hebt op voorhand zelf iets uitgestippeld). En vaak ga je dan gewoon “wild kamperen”.

Bikepacken is dus zeker niet enkel voor racers, maar voor avontuurlijke fietsers die graag in de natuur zijn en iets nieuws willen ontdekken onderweg, terwijl ze hun grenzen verleggen.

Bikepacking bij M-bikes

De komende challenges voor 2017: https://m-bikes.be/avontuurlijke-challenge-2017/

Bij M-bikes hebben we verschillende fietsen en accesoires te koop, die specifiek voor bikepacken zijn ontwikkeld:

  • Revelate Designs bags – pionier van de framebags, topkwaliteit uit Alaska met een prijskaartje.
  • Acepac bags, cooking gear, slaapmat e.d.  – nieuwe speler in de markt, goeie kwaliteit uit Tsjechië, instap-prijs voor de beginnende bikepacker. Beschikbaar vanaf 2de helft Februari.
  • Salsa cycles: alle fietsen zijn speciaal ontwikkeld met het idee om die geschikt te maken voor fiets avonturen. Elke fiets is specifiek voor iets anders ontwikkeld. De Cutthroat en Fargo met hun dropbar en 29er MTB-wielen zijn bijvoorbeeld ideaal voor de ultra-endurance racers. Maar alle andere bikes zijn ook geschikt voor bikepacking, elk op hun manier.
  • Speciale Salsa Anything HD case en dry-bag voor op de voorvork poten te monteren, zal ook beschikbaar zijn vanaf mid-februari. Ook Salsa Cowchipper, Woodchipper en Cowbell flared drop bars beschikbaar op bestelling.
  • Ritchey Venture Max (Comp en WCS) flared drop bars beschikbaar vanaf nu in verschillende breedtes: Comp aan 49.99eur en WCS aan 99.99eur. Ideale dropbars op een MTB om te vormen in een bikepacking rig! Vergeet wel niet dat je best ook andere (road/CX) remmen en shifters monteert.
  • Salsa EXP frame bags volgen nog, wanneer ze in Europa landen.