Goed plannen

In Mei van dit jaar kwam Daniel naar mij toe met de vraag of ik hem kon helpen. Hij ging in augustus naar Ijsland om er met de fiets te trekken. Hij had over bikepacking gelezen en wou graag de Revelate tassen testen. Zijn vrienden waren heel sceptisch en wilden de trip doen met de goeie trouwe rekjes en panniers. Want daar kon je namelijk meer in kwijt.

Ook wou Daniel zijn oude titanium 26inch fiets terug nieuw leven in blazen. De vork en de versnellingen hadden hun beste tijd gehad. Dus daarom vroeg Daniel om er een vaste vork in te zetten en alle mekaniek een update te geven. Die vork leek een goed idee, en voor weinig geld vonden we de gepaste vork met een Surly Troll vork. Daar kon je ook via de bevestigingen op de vork rekjes of drinkbushouders monteren.

Het resultaat mag er zijn, maar dit is pas het begin van het avontuur.

Surly, Troll, bikepacking, Revelate Designs, Iceland, first time

Het verhaal uit Ijsland

En hier is wat ik kreeg van Daniel toen hij terug was. Een leerrijk verhaal, en niet gecensureerd of aangepast.

Zoals beloofd een kleine feedback over onze IJslandtrip. Zelf dus bikepacking stijl, en vrienden die gingen voor de klassieke tassenframes.

Surly, Troll, bikepacking, Revelate Designs, Iceland, first time

Een korte schets van onze trip. Via de de luchthaven in Keflavik ging het via de ringweg naar Reykjavik. Daar dan ’s morgensvroeg de fietsen in een bus geladen die ons naar Skaftafell bracht waar onze eigenlijke biketrip zou starten. Om dit traject met de fiets af te leggen, hadden we te weinig tijd tot onzer beschikking. Achteraf bekeken was dat ook de beste optie: fietsen over de ringweg in Ijsland is écht geen pretje! Soit, onze IJsland trip zou dus een combinatie worden van fietsen (zoveel mogelijk over pistes) en af en toe wandelen eens we in een nationaal park zaten. Indien mogelijk zouden we vrij kamperen, zo niet zochten we een camping op.

Surly, Troll, bikepacking, Revelate Designs, Iceland, first time

Van Skaftafell ging het landinwaarts naar Landmanalaugar, via pistes, behoorlijk hobbelig met soms korte maar nijdige klimmetjes. En machtig mooi. De gebreken van onze bepakkingen kwamen bij ieder hier al gauw aan het licht. Bij de mannen met klassieke bagagedragers van Thule bleek al gauw dat bvb de magneet die de tassen op hun plaatst moest houden niet sterk genoeg voor echt offroad gebruik, of zakte heel de boel telkens ‘naar beneden’. Extra stevig vastsnoeren en gebruik maken van straps gaf hier soelaas, maar het bleef lastig.

Bij mezelf hing de Revelate Sweetroll aan het stuur al gauw door aan de uiteinden. Lastig maar ook hier brachten twee straps rond de Revelate rol aan de stuuruiteinden een oplossing. Heb deze straps gedurende de hele IJsland trip moeten laten hangen. Toch niet echt handig vond ik, maar anderzijds ook wel goed te doen.

Surly, Troll, bikepacking, Revelate Designs, Iceland, first time

Toch iets waar ik rekening mee moet houden op een volgende biketrip. Achteraan voelde de ‘Revelate Terrapin/Harness’ soms een beetje wobbelig aan (maar ook een beetje speling aan het achterwiel kan hierin mee gespeeld hebben?). Toch benieuwd hoe deze tassen zich gaan gedragen op een echte mtb trip. Ik denk daarbij bvb aan singetrack afdalingen en dergelijke. Dat moet ik volgend jaar zeker testen.

In elk geval, veel kritische blikken en twijfels gekregen van m’n medemaats over mijn keuze om al bikepackend deze trip aan te pakken. Maar geen enkele minuut spijt van gehad! Zeker niet als ik hun zag sukkelen met zakkende bagageframes, loskomende tassen, bouten die geregeld los kwamen… Ook heb ik gemerkt dat als je toch genoeg bagageruimte hebt -zoals mijn maten dus met hun klassieke tassen- je dan ook veel minder aan bagagebeperking doet. Aangezien het bikepacking met bvb de tassen van Revelate toch veel meer wikken en wegen (en vooral schrappen) vraagt, was ik al vlug een 10 kg lichter bepakt dan m’n medereizigers. En dat terwijl ik toch ook nog gezamenlijke dingen als de tent & tentstokken & onderzeil, kookvuurtje & kookbrandstof, kettingslot meezeulde!

Surly, Troll, bikepacking, Revelate Designs, Iceland, first time

Achteraf bekeken had ik waarschijnlijk nog teveel aan bagage bij, maar eerlijk is eerlijk, had het écht heel slecht weer geworden, dan waarschijnlijk iets te weinig… Of het verkeerde, moet daar nog wat ervaring in krijgen.

Surly, Troll, bikepacking, Revelate Designs, Iceland, first time

Om nog even onze trip verder toe te lichten: via Landmanalaugar ging het naar Gullfoss (twintig keer onze schoenen uit & aan om een rivier over te steken?!). Onwaarschijnlijk mooi plaatsje gevonden om ons tentje vrij op te zetten. Via Gullfoss naar Pingvillir, om nog wat omzwervingen later terug bij de luchthaven van Skaftafell te belanden.

In totaal hebben we zo’n 562 km afgelegd met een hoogteverschil van een 5550 m. Tel daarbij nog wat wandeldagen en dan waren onze 12 dagen goed gevuld. We hebben te kampen gehad met koud en miezerig, winderig tot zelfs stormachtig, maar ook met mooi en zonnig weer. Had in de tassen van Revelate – rol aan het stuur, frametas, en worst achteraan de zadelpen – daar waar nodig waterdichte zakken gebruikt om kleding bvb zeker droog te houden, en dat bleek zeker nodig. Supercontent met mijn bikepacking stuff!

Surly, Troll, bikepacking, Revelate Designs, Iceland, first time

Tot slot

Een heel leuk verhaal, en ik hoop voor Daniel dat er nog vele mogen volgen. Daniel heeft zeker de Revelate zakken tot het extreme gebruikt en veel gewicht mee gezeuld. Voor zover mogelijk heb ik Daniel nog enkele tips gegeven. Deze kan hij uitproberen voor hij volgende zomer nog meer trips zal doen.

Na mijn mail, zei Daniel ook nog dat de drinkbussen op de vork eigenlijk wel goed functioneren. Het is even wennen om ze eruit en terug in te krijgen, zeker wanneer de stuurtas goed vol zit. Maar op een kortere trip in minder afgelegen gebieden volgend jaar, met minder bepakking zal dit toch optimaal zijn.

Bikepacking is vooral trial and error, en luisteren en zien wat je van meer ervaren bikepackers kan ‘stelen’. Maar uiteindelijk moet je vinden wat voor jou het beste werkt. Dat maakt het ook zo leuk!