Je wil een dropbar bike voor je volgend bikepacking avontuur? Maar er is zoveel keuze… wat is eigenlijk het verschil? En hoe moet ik die keuze maken?

Hierbij althans een kleine hulp bij je keuze:

Fargo

Mountainbike met koersstuur, waarin het mogelijk is om een koersband, 29inch MTB band, 27.5×3.0 en zelfs 29×3.0 banden te monteren. Echt bedoeld voor offroad te gaan rijden, en daar voelt ie zich ook op z’n best. Behoorlijk slooping kader, dus wat minder ruimte voor framebag/drinkbussen, rijdt echt zoals een MTB. Kan rekjes, spatborden, anything cages en drinkbushouders op de voorvork monteren (3-pack mounts).

 • Kleuren en prijzen van 2018 modellen: klik hier
 • Frame only met carbon vork komt op 1049 eur

Fargo 2018, Salsa, offroad, dropbar, mountainbike,

Cutthroat

De Cutthroat is het carbon racy broertje van de Fargo. Kan eigenlijk hetzelfde terrein aan, maar dan met meer speed en een wat stijver frame. Dus iets minder vergevingsgezind, maar meestal wel sneller.

Ook iets grotere frame-driehoek in dezelfde maat in vergelijking met de Fargo. Niet voorzien om met een rekje te rijden (wat Fargo wel kan) en kan ook geen 27.5plus of 29plus banden aan (wel tot 29×2.40 banden), maar de rest is wel bijna even multi-functioneel.

 • Kleuren en prijzen van 2018 modellen: klik hier
 • Frame only met carbon vork komt op 2199 eur

Salsa, Cutthroat 2018, bikepacking, race, ultra-endurance, Rival 1

Marrakesh

Eigenlijk gemaakt voor de wereldreiziger, kan zowel koersband (700x28c) tot kleine MTB band (29×2.0) of touring band type Schwalbe Marathon aan. Dus kan ook zwaar en ruiger terrein aan als je wil. En stevig gebouwd om zware bepakking aan te kunnen.

Veel bevestigingen voor mogelijke tassen, rekjes, spatborden, Anything Cages en drinkbushouders op voorvork etc.

Kan zowel met of zonder rekje geleverd worden.

Iets langere wielbasis voor comfortabeler rijden op lange tochten.

 • Kleuren en prijzen voor 2018, nog te bevestigen. Wellicht in een soort blauw, maar nog te bevestigen.
 • Maar 2017 demo model / custom build of frame only in maat 54 nog beschikbaar: klik hier
 • 2018 Frame only met stalen vork komt op 799eur

Salsa, Marrakesh, Apex1

Vaya

De Vaya is dé stalen gravel bike. Kan zowel als stalen frame + stalen vork (in volledige fiets), of stalen frame + carbon vork geleverd worden. Kan enkel banden tot pakweg 45cm breedte aan (cyclocross, gravel, touring) met spatborden, of tot 50mm zonder spatborden. Op echt ruig terrein komt deze wel op z’n limiet. En héél zware bepakkingen zijn z’n ding niet. Maar kan wel wat aan hoor. Weer wat meer slooping kader, dus minder ruimte in de driehoek voor drinkbussen en framebag in vergelijking met Marrakesh.

Kortere wielbasis dan Marrakesh, maar wel langer dan een wegfiets of cyclocrosser. Kan spatborden en rekje monteren; maar geen 3-Pack mounts op de vork voor bijv. anything cages of drinkbushouders.

 • Kleuren en prijzen van 2018 modellen: klik hier
 • Frame only met carbon vork komt op 899 eur

Salsa, Vaya 2018, gravel, allroad, offroad

Warbird

De Warbird komt vanaf 2018 in full carbon frame only of Rival 2×11, of als Alu frame + carbon vork versie. Dit is de nog sportievere versie dan de Vaya. Kan hetzelfde terrein aan, maar is wat lichter, en wel minder slooping kader. Dus kan makkelijk drinkbussen of framebag aan.

Kan banden tot 44cm aan zonder spatborden, en tot 38cm met spatborden. Maar geen voorzieningen voor rekje, wel voor spatbord maar dan enkel met minder brede banden. Past goed als je snel en eerder met lichte bepakking wil rijden en niet om de wereld rond te reizen.

 • Kleuren en prijzen van 2018 modellen: klik hier
 • Frame only (carbon frame & vork) komt op 2099 eur

 

Ritchey Outback

De Outback is Ritchey’s nieuwe stalen gravel bike met carbon vork. Sportiever dan de Vaya, goedkoper dan de Warbird. Maar in vele opzichten vergelijkbaar met beide. Kan banden tot 40cm aan, misschien van sommige merken/modellen tot 42cm breed.

Slechts in één kleur, vanaf oktober als frame+carbon vork+headset beschikbaar aan 1499eur. Klik hier.

Ritchey, Outback, gravel, adventure, all road